Godziny otwarcia: Pn-Pt: 7:00-20:00 Sb: 7:00-20:00 Nd: handlowa 10:00-18:00
prosto-pod-prysznic

Prosto pod prysznic

Aranżacja łazienki to niełatwe zadanie. Pomieszczenie musi być nie tylko funkcjonalne, ważne są również estetyka i design. Dlatego tak dużą popularnością cieszą się kabiny prysznicowe typu walk-in. Prezentują się nowocześnie, nie wymagają zbyt wiele przestrzeni i wygodnie się z nich korzysta. To nie wszystkie ich zalety – jest ich znacznie więcej. Czy więc walk-in jest rozwiązaniem idealnym? Niekoniecznie. WALK-IN – CZYLI CO?Walk-in to kabiny otwarte – pozbawione są drzwi, a także ruchomych elementów. Powierzchnia kąpieli ograniczona jest dużymi taflami szkła, a ich liczba może być różna. Czasami kabiny składają się tylko z jednej szyby, a czasami z dwóch lub nawet trzech. Przeszklenia montowane są do twardych przegród lub stabilnego podłoża przy użyciu odpowiednich profili, dzięki czemu są lekkie optycznie i harmonijnie budują przestrzeń. Kabiny walk-in mogą być instalowane bez brodzika lub w połączeniu z brodzikiem zlicowanym z podłogą. ATUTY ROZWIĄZANIAOtwarte kabiny to dobry wybór zarówno do przestronnych salonów kąpielowych (wydzielają strefę natrysku i stanowią elegancki element), jak i niewielkich łazienek (optycznie powiększają wnętrza). Ich prosta forma nie zaburza aranżacji. Jednocześnie mogą być ciekawym dopełnieniem wystroju, np. za sprawą odpowiednio dobranych okuć, kolorowych szyb czy spersonalizowanych grawerów. Są idealnym rozwiązaniem dla seniorów, osób niepełnosprawnych lub mających trudności z poruszaniem się. Brak drzwi i progu (jeśli zdecydujemy się na brodzik podpłytkowy) umożliwia niczym  nieograniczone wchodzenie i wychodzenie z kabiny. Bez problemu będzie można wjechać do niej nawet wózkiem lub chodzikiem. W kabinie można zamontować siedzisko czy uchwyty, które ułatwią kąpiel. Ponadto wybierając prysznic bez brodzika, sami ustalamy jego wielkość – a rozmiary mogą być dowolne. Warto podkreślić, że kabiny walk-in są łatwe w utrzymaniu czystości, gdyż szklane tafle zazwyczaj pokryte są powłoką hydrofobową, która zapobiega powstawaniu nieestetycznych smug, zacieków czy osadzaniu kamienia. Jest także mniej zakamarków, gdzie może spływać woda i odkładać się kamień. Wystarczy regularnie zbierać wodę i wycierać kabinę dedykowanymi do tego preparatami. ZIOŁA I KIEŁKITrudno sobie bez nich wyobrazić smaczną i zdrową kuchnię, a najbardziej wartościowe są te świeżo zerwane. To wystarczające argumenty, by podjąć się ich uprawy, tym bardziej że może się ona odbywać nawet na okiennym parapecie. Wystarczy wybrać odpowiedniej wielkości pojemniki. Nawet w niewielkich „udadzą się” zioła jednoroczne takie jak bazylia, cząber lub często stosowany w naszej kuchni majeranek. W pojemnikach z powodzeniem można też sadzić zioła wieloletnie choćby tymianek, oregano, miętę, szałwię i szczypiorek. Jeśli wykorzystamy odmiany o wielobarwnych liściach, w połączeniu z kwiatami i warzywami stworzą atrakcyjną ozdobę naszych ogrodów oraz balkonów. Potyczki z ogrodnictwem warto rozpocząć od kiełków. Do ich uprawy wystarczy niewielki skrawek blatu, słoik, talerz lub specjalny kiełkownik. Kluczowy jest wybór nasion, powinny być one przeznaczone do upraw kiełków. Wyróżnia je wskaźnik kiełkowania na poziomie 90%. W zamian już po kilku dniach otrzymujemy zieleninę pełną witamin, minerałów, mikroelementów, błonnika i białka. Kiełki są niskokaloryczne i lekkostrawne, mają też właściwości oczyszczające organizm. ZAMIAST KUPOWAĆ, ZRÓB TO SAMKiszonkiKiszone ogórki i kapusta są dostępne w każdym warzywniaku, jednak gdy zjemy te zrobione przez siebie, od razu dostrzeżemy różnicę. Te wykonane samodzielnie są najsmaczniejsze, a przy tym bardzo zdrowe. Oprócz tych warzyw w menu wszystkich osób dbających o zdrowe odżywianie powinny znaleźć się kiszone buraki, papryka i pomidory oraz grzyby czy nawet jabłka. Są pyszne! PiklePikle, czyli warzywa zaprawiane w marynacie octowej to doskonały dodatek do kanapek czy sałatek. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Najbardziej popularne to ogórki, czosnek, papryka czy cebula. Docenimy je szczególnie zimą, gdy o pełnowartościowe odżywczo i smakowo warzywa nie jest łatwo. Pikle najlepiej przechowywać w słoikach typu twist z metalową nakrętką z warstwą silikonu. Przeciery i pastyZadomowiony w naszej kuchni od pokoleń przecier pomidorowy to niezbędny dodatek do zup, gulaszu czy pizzy. Wykonany samodzielnie nie będzie zawierał konserwantów i polepszaczy. Nie do przecenienia są też domowe pasty – to doskonały dodatek do pieczywa, który pokochają nie tylko jarosze. Wykorzystajmy na nie dynię, fasolę, paprykę czy cebulę. MiódPyszny jest zarówno nektarowy, jak i spadziowy. Ten pierwszy powstaje z nektaru kwiatowego, czyli gęstego soku roślinnego. Bazą drugiego jest spadź z drzew, tzn. przetworzonych soków drzewnych. Miód nektarowy jest dość ostry i charakteryzuje się wyraźną wonią. Spadziowy cenimy za łagodniejszy smak i doskonałe właściwości prozdrowotne. Działa przeciwbakteryjnie, oczyszczająco, a także koi nerwy. MasłoWystarczy dobra śmietana i kuchenny robot lub mikser oraz wysokie naczynie, miska i sito, by na stole pojawiło się masło domowej roboty. Jeśli nie mamy dostępu do śmietany prosto od krów, możemy wykorzystać śmietankę pasteryzowaną, która będzie miała 30-36% tłuszczu. Wykonane samodzielnie masło warto wzbogacić o dodatki ziołowe lub czosnek nadające mu atrakcyjny wygląd i niebanalny smak. Po odsączeniu masła zostanie maślanka – to pyszny napój i dodatek do zup. WędlinyJeśli tylko mamy miejsce w ogrodzie, warto przeznaczyć je na niewielką wędzarnię. Zgodnie z przepisami to element małej architektury i nie musimy występować o pozwolenie na jej budowę. Smak samodzielnie wędzonych mięs jest niepowtarzalny i trudno znaleźć go w wyrobach oferowanych w sklepach. W tak przygotowanych wędlinach nie ma konserwantów i dodatków nieobojętnych dla zdrowia.

Aktualności

Gwarancja jakości
naszych produktów

Zakupy w systemie
ratalnym

Oferujemy zakupy
telefoniczne

Transport
na terenie całej Polski

Mrówka Łącko
Łącko 1001, 33-390 Łącko
Telefon: 662-276-824
E-mail: info.lacko@psbmrowka.com.pl