Jan Niezbędny do grillowania!
Grillowanie
jest niezwykle prostym sposobem na smaczne przyrządzenie prawie każdego rodzaju
mięsa, ryb oraz warzyw. W tym roku Jan zachęca do eksperymentowania na grillu.
Mięso czy warzywa?Jeśli na
naszym ruszcie znajdzie się mięso, zdecydowanie powinno ono wcześniej znaleźć
się na kilka godzin w lodówce, zalane marynatą lub natarte ziołami. Do tego
idealnie sprawdzą się duże torebki z suwakiem. Elastyczna torebka pozwoli na
lepsze rozprowadzenie marynaty, a zamknięte w ten sposób mięso będzie powoli nabierało
aromatu. Jan poleca przygotowanie mięsa w różnych wariantach: warto podzielić
mięso na mniejsze porcje i za pomocą różnych przypraw przyrządzić kilka
marynat. W trakcie grilla każdy jego uczestnik będzie mógł skosztować wielu
smaków. Czosnkowa? Ziołowa? Paprykowa? Na rynku dostępnych jest wiele gotowych
mieszanek, które odpowiedzą każdym gustom. W takim przypadku doskonale sprawdzą
się też mniejsze torebki strunowe – każdą porcję można spakować do oddzielnej
torebki i ułożyć je na sobie w lodówce. W przypadku
mięsnych uczt starajmy się, aby na naszych talerzach znalazły się również
warzywa. Najprostszym rozwiązaniem będą oczywiście warzywne szaszłyki.
Pokrojone kawałki ulubionych warzyw wystarczy nadziać na przemian na patyki do
szaszłyków i – jeśli chcemy – posmarować lekko olejem czy oliwą i oprószyć
wybranymi dodatkami. W tym roku spróbujmy umieścić na grillu różne warzywa –
poza pieczarkami i ziemniakami doskonale sprawdzą się chociażby cukinia,
bakłażan, papryka, pomidory, kukurydza, szparagi, brokuł czy kalafior.Warto
pamiętać o tym, że podczas spalania się w palenisku tłuszczu powstają substancje
rakotwórcze. Dlatego nie powinniśmy kłaść mięsa bezpośrednio na ruszcie, a na
dedykowanych tackach aluminiowych. Pozwalają one na ograniczenie ilości
spływającego tłuszczu, a jednocześnie przepuszczają ciepło i dym. To właśnie on
nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat dań przyrządzanych na węglu
drzewnym. Jednocześnie użycie tacek aluminiowych chroni nasz grill przed
zabrudzeniem.
A może ryby?Ryby, które
grillujemy w całości, warto owinąć dobrej jakości folią aluminiową. Folia
aluminiowa Jana Niezbędnego dostępna jest w 5 różnych długościach: 10m, 20m, 30m,
50m i 100m. Dwie ostatnie to propozycje dla największych fanów grilla, choć
oczywiście folia aluminiowa ma wiele różnych zastosowań w naszej kuchni. Folia
Jana Niezbędnego cechuje się najwyższą jakością – jest gruba, wytrzymała, nie
kruszy się i nie pęka. Owinięcie
folią aluminiową sprawdzi się również w przypadku wspomnianych warzyw, ponieważ
zachowają one znacznie więcej aromatu i będą bardziej soczyste. Jeśli chcemy
grillować większą ilość drobnych warzyw możemy wykorzystać… foremkę aluminiową, w której pieczemy ciasta i pasztety! Wystarczy wrzucić do niej kawałki
pokrojonych warzyw i odpowiednie przyprawy, a następnie przykryć je folią
aluminiową. Następnie foremkę możemy w całości zdjąć z grilla. Jeśli chcemy,
możemy też taką foremkę nakłuć podczas grillowania.
Co na deser?Popularnym i bardzo miłym zwyczajem jest przynoszenie na wspólne spotkania osobiście
przygotowanych wypieków czy potraw. Warto pamiętać, że przygotowane ciasta czy
potrawy możemy przygotować w jednorazowej foremce aluminiowej od Jana
Niezbędnego, dzięki czemu nie będziemy musieli pamiętać o zabraniu własnych
naczyń.
A może na... piknik?Wspólne
grillowanie często odbywa się na wyjazdach i w warunkach piknikowych. Wtedy cennym
wsparciem będą komplety naczyń i sztućców jednorazowych. Jan Niezbędny zachęca
do korzystania z rozwiązań ekologicznych – zamiast plastikowych sztućców
wybierzmy te drewniane. Zamiast plastikowych kubków i talerzy możemy wybrać te wykonane z papieru i z trzciny cukrowej. Specjalnie na takie okazje powstała
linia jednorazowych naczyń Zielony Dom. Jan Niezbędny wierzy, że zmieniając
przyzwyczajenia możemy chronić nasze środowisko. Linia Zielony Dom to produkty
biodegradowalne, wykonane z surowców naturalnego pochodzenia, w opakowaniach
przeznaczonych do recyklingu. Zero waste!Pamiętajmy
również o niemarnowaniu żywności. Niezjedzone w trakcie biesiady posiłki
zawińmy folią spożywczą, aby na dłużej zachować ich świeżość. Udanego i smacznego grillowania!