Skarbiec na zimowe zapasy
Osobne miejsce do przechowywania warzyw na zimę, przetworów i innych zapasów to nie przeżytek. Przyda się nam szczególnie wtedy, gdy mamy własny
ogród lub dostęp do plonów ze sprawdzonych upraw i robimy przetwory z owoców
lub warzyw. Spiżarnia na słoiki z dżemem lub gąsiory, w których mogą swobodnie
dojrzewać nalewki własnej produkcji, jest wówczas nieoceniona! Osobny schowek na
zapasy przyda się również, jeśli robimy duże zakupy, które nie mieszczą się w kuchennych szafkach. Takie miejsce odciąży przestrzeń niedużej kuchni, bo możemy
tutaj przechowywać również urządzenia AGD takie jak miksery, parowary, duże
garnki czy gęsiarki. W czasach, gdy domowej roboty pikle czy dżemy mogą być
naszą dumą, coraz większą wagę przywiązujemy do estetyki spiżarni – bez wstydu
możemy zaprosić tam gościa, by wspólnie dokonać wyboru nalewki czy konfitur na
podwieczorek.
SCHOWEK Z WYMOGAMIPomieszczenie, w którym możemy
magazynować produkty żywnościowe, musi spełnić odpowiednie warunki. Najlepszym miejscem do przechowywania
przetworów jest chłodna i ciemna piwnica. Spiżarnię
możemy także urządzić w starym budynku gospodarczym czy popularnej niegdyś na wsiach letniej kuchni,
gdzie latem będziemy przygotowywać drobne potrawy na ogrodowe przyjęcie. W aktualnie budowanych domach warto
przeznaczyć na nią miejsce blisko kuchni
– wygodnie będzie sięgać po produkty, kiedy będzie to niezbędne. Dla zachowania
świeżości przechowywanych warzyw i owoców pomieszczenie to wymaga jednak niższej
temperatury, czyli 10- 15°C – w takich warunkach doskonale będą czuły się również słoiki z dżemami i piklami, nalewki oraz wino. Spiżarnia powinna znaleźć się w tej części domu,
której nie ogrzewamy w takim stopniu jak pomieszczeń mieszkalnych. Dobrze
sprawdzą się miejsca blisko garażu lub schowka na sprzęt ogrodowy. Powinna ona przylegać do najzimniejszej ściany
zewnętrznej budynku – optymalna lokalizacja spiżarni to strona północna domu.
JAKIE KWIATY CEBULOWE
SADZIMY JESIENIĄ?TulipanyNajlepsza pora na
umieszczenie ich w ziemi to przełom września i października. Będą obficie
kwitły, jeśli zapewnimy im słoneczne stanowisko. Mogą rosnąć w tym samym
miejscu przez wiele lat. Nie są wybredne co do podłoża, ale najlepiej by było
ono żyzne i przepuszczalne. Przy sadzeniu dodajmy do niego kompostu, a do gleb
ciężkich trochę piasku.
HiacyntyNajpopularniejszym
gatunkiem uprawianym w Polsce jest hiacynt wschodni, którego kwiaty wydzielają
mocny, charakterystyczny zapach. Sadzimy go do gruntu na przełomie sierpnia i września w miejscach dobrze nasłonecznionych. Hiacynty nie tolerują
gliniastych, ciężkich i podmokłych gleb. Po kwitnieniu zasuszeniu liści cebule
wykopujemy.
CzosnkiBędą pięknie kwitły, jeśli
cebule posadzimy we wrześniu lub październiku na głębokości ok. 20 cm.
Zapewnijmy im słoneczne stanowisko oraz przepuszczalną, żyzną glebę o odczynie
obojętnym. Przed sadzeniem ziemię warto zasilić kompostem. Jeśli podłoże nie
jest żyzne, w czasie uprawy zastosujmy nawóz wieloskładnikowy. W jednym miejscu
mogą rosnąć kilka lat.
LilieW uprawie ogrodowej lilie
reprezentuje wiele gatunków i odmian. Te wcześnie kwitnące, np. mieszańce
azjatyckie, najlepiej sadzić jesienią. Odpowiedni czas to przełom września i października. Wszystkie lilie lubią słońce oraz żyzną, dobrze spulchnioną i stale lekko wilgotną glebę. Przed sadzeniem podłoże wzbogaćmy kompostem.
NarcyzyCebule narcyzów sadzimy od
sierpnia do końca września, można też później, ale wówczas będą miały mniej
czasu na prawidłowe ukorzenienie się i mogą zgnić. Najlepiej umieścić je w ażurowych koszyczkach, co sprawi, że nie będą im zagrażać nornice. Cebul nie
trzeba wykopywać przez 4-5 lat, utrzymanie na tym samym stanowisku zapewni im
obfite kwitnienie. Najlepiej rosną w pełnym słońcu na żyznym, przepuszczalnym i próchniczym podłożu. Przyjmuje się, że głębokość sadzenia cebul ma być równa ich
trzykrotnej wysokości.